Concrete Completes the Park

ECI Site Construction turned to Colorado Hardscapes for an alternative solution to using stacked natural boulders. The answer was glass fiber reinforced concrete. It was more than just choosing a better material; a lot of thought was put into the aesthetic design. The basic shape and design of the playground element encourages a circular flow of movement as the kids explore while allowing parental visibility.

The Sandscape and cobble lined-stream hugs the playground and allows for barefoot splashing and cooling off along with a slip-resitant natural surface.

Everything was custom built to this project. Certain sections of the concrete rock walls were created to encourage climbing.

The design intent was for these cliffs to be a subliminal source rock for all the site sandstone around the park. The rocky outcropping provides connection to the treehouse play structure and more opportunity to climb and explore.

The talus of the rock in this photo provide parent seating near the waterfall as well as toddler climbing experiences.

Keran Keys, business developer with Colorado hardscapes says, "We worked with the team through the design and construction of the di Giacomo GFRC walls, along with concrete log tunnels and balance beam." The synthetic concrete logs provide seating and exploration at the base of the rocks.

The coloration of the concrete rocks replicated the natural weathering of the sandstone boulders in the region.

In August 2015, Mehaffey Park opened up to the public. The new adventure park, which took years of planning and vision, opened with a huge celebration by the city.

To discourage climbing in this area, the rock faces are more vertical and the design required planting at the base of the wall.

di Giacomo GFRC rocks use talus, like the one to the right of the staircase here, to help with the setting of the rock work.

Close X