Stonehaven, Julian, Calif.

The swoop of the front elevation is a stylized reference to neighboring Vulcan Mountain and this shape is alluded to in numerous architectural details inside and outside the house (kitchen cabinets, cloud, stairway pickets, furniture, windows, etc.).

Stonehaven was constructed on the Majestic Mining Claim which dates back to the Julian Gold Rush in the 1870’s.

Stonehaven was designed and built with the highest commitment to the environment as a zerocarbon footprint home. It makes more power than it uses. It conserves, recycles and reuses water and power wherever possible.

Stonehaven is designed to capture sun from the south in winter, but through careful azimuth calculations and overhang widths designed to protect the house from sun in summer.

At Stonehaven, plan configuration and product choices were made with the specific intention of minimizing total power usage rather than simply adding more photo-voltaic cells.

The front driveway is made of colored and decorative pervious pavement roughly the texture of asphalt and designed with 21% voids so that water runs through it.

To allow minimal visible support, the tower stairwell treads were welded directly to the tank. The lowest treads in the concrete ‘rotunda’ at the basement level are cast-in-place concrete but also cantilevered out from the wall to appear suspended in midair.

This single-family dwelling sits on 14 acres in the mountains east of San Diego in the old mining town of Julian, Calif.

The kitchen cabinets (by David Frisk) are constructed of figured maple and curved both vertically and horizontally to match the curved kitchen island and general style of the house.

The house was designed to maximize the commanding views available on the site with each bedroom boasting windows facing in at least two directions: desert, mountain and/or forest.

Close X