When University of Missouri campus administrators decided to renovate and expand the Brady Student Commons into a new Student Center, they wanted to improve the usability of the space and show some school spirit. So the decision to incorporate the school's beloved “Mizzou” nickname in the floor design was easy. The design's execution was the hard part.

The project called for the use of Bomanite Micro-Top, a troweled-on cementitious topping on a 10-foot-wide circular band spanning 340 feet. The site's contractor, Ahal Contracting, chose the microtopping to avoid the high costs that come with elaborate forming and design work. It also allowed for the use of colors and stains outside of the standard color palette.

The construction required a tight schedule, so multiple jobs were going on simultaneously in the same area. Ahal Contracting used foot bridges to gain access and covered the topping with Masonite every day. After the floor was completed, it was covered again until construction was completed. The hard work and attention to detail paid off.

Designer's Perspective

The nickname for the University of Missouri in Columbia is "Mizzou." When drawing up the plans to renovate and expand the Brady Student Commons into a new student center, the school wanted to incorporate the beloved "Mizzou" name into the design. It chose Ahal Contracting Co. Inc., Bridgeton, Mo., as the concrete contractor for this project. It was decided that the school's designs could best accomplished using Bomanite Micro-Top, a troweled-on cementitious topping, on a 10-foot 4-inch wide circular band spanning the 340-foot main walk area. Using this topping avoids the high costs associated with elaborate forming and design work, while providing a canvas which is not confined to the standard color palette of chemical stains.

Layout of the color separations and placement of the logos was difficult because the interior walls were constructed before the layout was complete. After grinding the floor and applying the base coat, finish coats were applied in three colors, followed by a wax coat. Edges had to be cut to keep the layout after grinding and for outer carpet lines.

Due to a tight schedule, multiple crafts were working in the same area. Foot bridges were built across the Micro-Top in a number of places to provide access from one side to the other. In order to protect the work in progress, the Micro-Top had to be convered with Masonite every day after work, and then covered in craft paper and Masonite after completion, until all construction was complete. The result was meeting place sure to instill "Mizzou" pride in its visitors.