It stands, like a complex of silent ramparts, on a bluff overlooking the Pacific Ocean. There is a feel of profundity, of massiveness, of great strength as a visitor approaches from a distance. Close up, the overwhelming sensation of size and weight changes and softens as the visitor becomes aware of the parts rather than the whole of the highly unusual, architectural concrete Salk Institute for Biological Studies at La Jolla, California. Stripped to its structural essentials, the Salk Institutes consists of two identical rectangular blocks overlooking a plaza between. Each block contains three floors of uninterrupted working space 245 feet in length, 65 feet in width and 11 feet high. Such services as stairways, elevators and storage and washrooms are provided in five vertical towers that cling to the outer flank of each block. Five more towers- these containing private studies- cling to each inner flank. At the seaward end of each block are five floors of offices overlooking the Pacific, and the tower studies are also angled to provide an ocean view. The exposed exterior surface of the Institute is almost entirely concrete- untreated, unpainted, untouched. Forms were made of high quality plywood, covered with a plastic coating. The configuration of the plywood gives the concrete the feel of limestone or granite, yet with a personality distinctly its own.