In just two and a half weeks last fall, Concrete Mystique Engraving’s Rick Lobdell, EPO Floors’ Ryan Samford, The Design Center’s Mike Samford, self-employed contractor Joe Drake, and Brad Wells of the mural and design company Imagination Transformations, designed and installed theater-inspired decorative concrete coatings onto the building’s approximately 5000-square-feet of floor space. A three-level theater, two lobbies, a hallway, and a two-level piano bar, plus two decorative concrete bar tops were all treated and resurfaceda total of approximately 5,000 square feet of decorative concrete.

"The overall concept was to push the boundaries of design while maintaining the aesthetic of a historic building," Lobdell says. "The main lobby had an art deco design and at the same time, we used warm tones of tan and brown to complement the historic brick walls."

First, the team had to remove a horrible stone-textured overlay on the floor. They used a Werkmaster grinder to prep the floor back to clean concrete. Then resurfaced all areas with a variety of coatings and overlays, including: 

  • H&C Concrete Coatings: Heavy Traffic Resurfacer Texture System, Semi Transparent Decorative Stains, and High Performance Industrial Clear Coat
  • Elite Crete Systems: Thin-Finish and Micro-Finish overlays, E100-PT1 Fast Clear Epoxy, E100-PT4 Colored Epoxy Coating, and Reflector Enhancer
  • Surface Koatings Inc.: Kolour Dye and Poly 250 Clear
  • SkimStone: SkimStone, ColorPaks, Protective Sealer, and High Gloss Select Finish

The first bar countertop was designed to fit the same flashy art deco feel. The main theater floor was created to fit a Nashville-based feel and match some of the existing architectural elements of the building. The second bar countertopin the main theaterbrought a new element to the space by adding a dancing female that glows in the dark with a vine-like design that flows throughout.

They decided to really push the materials on the lower lobby by painting (with Skimstone) a mural of the Phantom of the Opera and a trompe-l’oeil staircase to visually forward the existing staircase to give it a grander impression. The connecting hallway between the lower lobby and the main theater included a transitional design while changing colors to make a visual connection to the main theater and lower lobby.